Met lange banden met Seattle en Microsoft trekt squash nieuwe interesse – en een 'Tech Challenge'

De beste squashspelers voor mannen en vrouwen ter wereld keren terug naar Bellevue, Wash., Een oude broeinest voor de sport – voor een uitnodigend toernooi tegen het einde van de maand.
Ze worden vergezeld door techneuten die samenwerken om elkaar uit te dagen in weer een andere activiteit die een beroep doet op de diverse bevolking die door de snelgroeiende techbusiness naar de regio Seattle wordt aangetrokken.
De Yusuf Khan Invitational is vernoemd naar de overleden patriarch van een familie squashgrootheden.
Khan, die afgelopen oktober stierf, was oorspronkelijk afkomstig uit wat nu Pakistan is en hij was een voormalig kampioen in India voordat hij naar Seattle verhuisde en zijn leven doorbracht en de sport tot een steunpilaar in het gebied maakte.
Het gezin van Khan, waarin vier van zijn acht kinderen professioneel zijn geworden, heeft die mantel overgenomen.
Voor de niet-ingewijden is squash een racketsport die wordt gespeeld op een vierwandig veld met een kleine rubberen bal.
Wedstrijden zijn tussen twee spelers, of vier in dubbelspel.
Het toernooi, dat loopt van 26-30 augustus in de Boys & Girls Club Hidden Valley in Bellevue, wordt gesponsord door Pacific Market International en Dave Cutler – een squash-speler die toevallig ook een computerlegende is en de ontwikkelaar van Microsoft Windows NT .
De Khans hielpen de wereldkampioenschappen squash in Bellevue in 2014 te organiseren, evenals andere evenementen.
"Veel van onze steun kwam van de technische industrie," zei Murad Khan, een van de zonen van Yusuf Khan en een organisator van evenementen.
“We zagen een enorme groei van squashspelers uit de oostkant.
Microsoft heeft een enorme squash die we nooit echt begrepen dat er was totdat we begonnen met adverteren in de sport met al deze grote spelers en grote namen die de stad binnenkwamen.
"Het trok iedereen uit het houtwerk en het programma explodeerde," voegde Khan toe aan YSK Events, de door een familie gerunde non-profit organisatie met als missie het promoten van het squashspel en het creëren van een pijplijn voor jonge atleten die de sport kunnen gebruiken als een springplank naar hoger onderwijs.
Khan vermoedde dat er ongeveer 1200 squashspelers de PRO Club gebruiken, waar zijn broer Azam een programma van wereldklasse leidt.
Daarvan zijn 80 of 90 procent technici, meestal van Microsoft, zei hij.
“Squash is een sport die de speler mentaal uitdaagt, zoals fysiek schaken.
Er is veel strategie bij betrokken en ik denk dat dat is wat deze technische jongens echt aantrekt.
Het is als een mentale release voor hen, 'zei Khan.
“We hebben deze jongens bij Microsoft die graag dingen analyseren.
Ze komen terug na wedstrijden en ze zijn als: 'Die persoon heeft het tempo hier veranderd en ze begonnen de bal hier te slaan.' 'De Tech Team Squash Challenge heeft tot nu toe acht teams voor twee spelers bevestigd, met zeven uit Microsoft en één van Amazon.
YSK probeert nog steeds teams te landen die interesse hebben getoond van Google en Tesla.
Elk team krijgt een van de 12 professionele spelers toegewezen als hun derde teamlid.
De wedstrijden van de professionele spelers 's avonds tellen mee voor de totalen van teampunten.
Aan het einde van de week wordt de eerste jaarlijkse Tech Team Squash Challenge-kampioen gekroond.
Ulrich Homann, een Microsoft-exec die vice-president van het bedrijfsleven is in de cloud en AI, speelt squash sinds 1997, toen hij begon te leren met Azam Khan.
Hij werkt samen met Justin Steventon, een oude Microsoft-ingenieur, en de twee worden gesponsord door Scott Guthrie, Executive VP van de Cloud en AI-groep.
EERDER: Terwijl de technologie in de omgeving van Seattle een hoge vlucht neemt, groeit cricket onder kinderen dankzij papa's die zijn opgegroeid met sport “Vanwege de zware invloed van India en andere belangrijke squashlanden in technologie is squash enorm populair als trainingsmechanisme bij Microsoft en in de hele technische sector omdat we allemaal een steeds meer internationale talentenpool delen hier in Seattle, 'zei Homann.
"Ik geloof dat het eerlijk is om te zeggen dat Microsoft de squashtrend aan de oostkant is begonnen – uiteraard sterk ondersteund door de passie en het talent van de Khan-familie, in het bijzonder Azam." Homann zei groeiende investeringen van bedrijven zoals Google en Facebook in de regio hebben de sport steeds populairder gemaakt.
Hij zei dat hij en Steventon erg gepassioneerd zijn over de sport, en ze zijn competitief – Murad Khan noemde Homann een beetje een "ringer".
Het team is van plan om een sterke show voor Microsoft te maken.
"Omdat dit een bredere technische uitdaging is, nodigen we de concurrentie met andere technologiebedrijven en teams uit en houden we uiteraard van onze beste kant, zowel voor de sport als voor Microsoft," zei Homann.
Lees meer over de professionele spelers, het toernooiformat en hoe je kaartjes kunt krijgen op de Yusuf Khan Invitational-website.